Osteoporosi i Medicina Xinesa
Marc Noguera

L’Osteoporosi des de la perspectiva de la Medicina Xinesa


Què és l’osteoporosi?

L’osteoporosi és una malaltia que afecta el teixit ossi i està provocada per una disminució del material que forma els ossos, tant les proteïnes de la seva estructura (col·lagen), com les sals minerals de calci.


Com a conseqüència d’aquesta disminució, els ossos es tornen menys resistents i més fràgils del que és normal, es perd massa òssia i aquests es desgasten i fracturen amb més facilitat: sobretot el canell, el cap del fèmur i les vèrtebres.


Visió de la medicina xinesa

La medicina xinesa té una visió holística del cos, i totes les estructures i teixits estan relacionats amb un òrgan principal.

Els ossos es relacionen dins del sistema de ronyó, però també és important la melsa (sistema digestiu) per a la producció de sang que ha de nodrir aquest ossos.

Segons la medicina xinesa, l’osteoporosi pot aparèixer per una insuficiència de les esferes de melsa i ronyó, com també per una estasi sanguínia (alentiment de la sang).


Causes

Amb l’edat, les energies de ronyó i la melsa es van debilitant i, depenent de l’estil de vida que haguem portat o de la nostra herència genètica, pot condicionar que aparegui l’osteoporosi.

Altres causes a part de l’edat, el gran desgast físic o la genètica:

  • Tabaquisme.

  • Alt consum d’alcohol.

  • Estil de vida sedentari.

  • Manca de rajos solars UVB.

  • Nutrició deficient o excessivament àcida: aliments precuinats, brioxeria, greixos trans, sucre, sal, formatges curats, carn vermella...

  • Prendre omeprazol durant un llarg termini.


Tractament

Segons un estudi del College of Acu-moxibustion - Massage, Chengdu University of Chineses Medicine, es van observar un increment del metabolisme ossi i una reducció de l’osteoporosi seguint un tractament regular d’acupuntura durant 2 mesos.

A part de l’acupuntura, cal remarcar alguns consells interessants per prevenir i tractar l’osteoporosi:


  • Seguir una dieta equilibrada i rica en calci i vitamina D: aliments com ametlles crues, tonyina, bròquil, espinacs, cigrons, làctics, algues, sèsam, bledes, sardines, rovell d’ou.

  • Seguir una dieta rica en vitamina K2, bàsica per reconstruir teixit ossi (i frenar l’Alzheimer!): cogombrets, col, espàrrecs, cols de Brussel·les, bròcoli, cibulet, natto.

  • Evitar el consum excessiu de sucre, sal i altres aliments acidificants ja que el sodi afavoreix l’eliminació del calci del organisme.

  • Evitar el consum excessiu de cafè i begudes amb gas, ja que aquest afavoreixen l’eliminació del calci per l’orina.

  • Evitar el tabac i l’alcohol ja que oxiden l’organisme i ens acidifiquen. Per conèixer el grau oxidatiu, es pot fer una prova de radicals lliure en sang, amb l’aparell Farmascreen.

  • Realitzar exercici físic a diari, ja que aquest ajuda a absorbir el calci als ossos. Es recomana tenir una bona massa muscular. Per fer aquest control es pot fer mitjançant una prova ràpida i senzilla amb aparells d’impedància.

  • Prendre el sol 10 minuts cada dia per la fabricació de la vitamina D. El sol ha d’estar en una posició alta, de manera que projectem una ombra menor a la nostra alçada. D’aquesta forma els rajos UVA i UVB estimularan la síntesi i absorció de Vitamina D.


Quins suplements recomanem per ajudar a disminuir i controlar l’osteoporosi?

Preparats amb glutamina i magnesi. Per recuperar l’estructura muscular, evitar catabolisme proteic i evitar acidesa descalcificadora.

Preparats amb calci biodisponible i vitamina d vitamina k2.

Preparats amb bambú, col·lagen, bromelina, lisina, glicina, magnesi Bisglicinat per nodrir la matriu i evitar la destrucció de fibres.



Pregunti sempre al seu metge o farmacèutic. La suplementació alimentària no substitueix mai un tractament mèdic, tan sols és un complement per ajudar a compensar l’organisme.


Article publicat a la revista algēmics #2.

Problemes d'ansietat de menjar
Vull aprimar-me i no aconsegueixo fer dieta...